Atrium-leerlingen geslaagd voor D-examens, twee met lof

26 juni 2021

Vijftien leerlingen van kunstencentrum Atrium zijn geslaagd voor het D-examen, de hoogste proeve van bekwaamheid bij een muziekschool. Zij kregen hun diploma vrijdagavond overhandigd van hun docent in de Johanneskerk in Oosthem. Een aantal leerlingen trad bij de uitreiking op voor een select gezelschap.

Alle kandidaten mochten twee personen meenemen naar de feestelijke afsluiting van het D-examenjaar 2020-2021. In verband met de coronamaatregelen was er plek voor vijftig man. De geslaagden zijn jonge, getalenteerde muzikanten die al minimaal acht jaar les volgen bij het Atrium. Twee Atrium-leerlingen zijn met lof geslaagd: Sierd de Boer uit Hindeloopen en Bente Miedema uit Workum. Nog eens acht leerlingen hopen voor de zomervakantie ook het D-examen af te ronden.

“Door de coronamaatregelen was het een erg lastig jaar. Vanaf eind december tot half mei moesten de lessen online worden gevolgd. Desondanks was het niveau van de D-kandidaten erg hoog. Een compliment voor zowel leerlingen als docenten is hier zeker op zijn plaats.” Marten Miedema, coördinator van de examencommissie

D-traject
Elf van de vijftien geslaagden hebben het D-traject gevolgd, dat bestaat uit enkele optredens. Zo deden ze op zaterdag 29 mei mee aan Dyn Podium, het solistenconcours van Súdwest-Fryslân dat Femuza (Federatie van Muziek en Zang in de gemeente Súdwest-Fryslân) vanaf dit jaar samen met kunstencentrum Atrium organiseert. Het concours werd gewonnen door Bente Miedema.

Bij het D-traject werkt kunstencentrum Atrium samen met Seewyn Kunsteducatie. Seewyn biedt muziekles aan in de gemeenten Waadhoeke en Harlingen. Er is dit seizoen één Seewyn-leerling geslaagd.

Geslaagden

 • Mariska Altena: bugel (docent Jan Hibma)
 • Sanne Altena: trompet (docent Jan Hibma)
 • Sierd de Boer*: trompet (docent Marten Miedema)
 • Bouke Foekema*: trompet (docent Marten Miedema)
 • Ids Foekema*: saxofoon (docent Jantsje Westra)
 • Janita de Jong*: dwarsfluit (docent Jeanette Valkema)
 • Astrid Kappeyne van de Copello*: saxofoon (docent Jantsje Westra)
 • Sydrik Kooistra*: saxofoon (docent Jantsje Westra)
 • Elène Kroon*: saxofoon (docent Jantsje Westra)
 • Bente Miedema*: dwarsfluit (docent Jeanette Valkema)
 • Teun Oosting*: trompet (docent Tseard Verbeek)
 • Domin Silvius: trompet (docent Jan Hibma)
 • Maaike Spijksma*: waldhoorn (docent Bert Liefers)
 • Bernd Terluin*: euphonium (docent Marten Miedema)
 • Anneke Zeinstra: trompet (docent Jan Hibma)

*D-trjeact gevolgd

Fotografie: Ronald Mors (bekijk hier meer foto’s)