In the spotlight; Dé KinderKunstKlas met Bieke Huls

11 oktober 2024

Voor jonge kinderen is creatief bezig zijn een van de leukste dingen die er is. In de Kinderkunstklas van Bieke Huls, die na de herfstvakantie start, krijgen kinderen de kans om hun fantasie, gevoelens, ideeën  helemaal los te laten en op een speelse manier met kunst aan de slag te gaan. Volgens Bieke Huls ligt de focus in de Kinderkunstklas op het stimuleren van creativiteit, het ontwikkelen van eigen ideeën en het geven van de ruimte om te ontdekken..

Ze krijgen de vrijheid om binnen de opdracht hun eigen weg te vinden in hun werk, wat hun verbeelding prikkelt. Ze biedt verschillende technieken en opdrachten aan. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn; maak met een eenvoudige druktechniek  een eigen beeld verhaal Leporello boekje.

“Creativiteit, niet perfectie”

Kinderen krijgen opdrachten waarbij ze leren over kunst, andere culturen, technieken en materialen.

Bieke: “Wat ik wil bereiken is dat kinderen hun eigen ideeën vormgeven. Het is niet belangrijk of iets perfect is; het gaat erom dat ze het proberen en ontdekken wat er mogelijk is.  De opdracht kan bijvoorbeeld zijn ‘We gaan een 3D paard maken. We kijken samen hoe dat paard beweegt, hoe het eruitziet. En dan gaan we van daaruit verder. Het kind gaat schetsen. Waarna ze het ruimtelijk maakt met  een eigen gemaakt ijzeren frame en  verder met papier-maché vormgeeft  en  het tenslotte op een sokkel plaatst.

“Elke stap is een avontuur, en dat is wat hen motiveert om verder te gaan.”

Een eigen plan maken en trots zijn op het resultaat

In de Kinderkunstklas leren kinderen om zelfstandig te werken. Bieke bespreekt aan het einde van elke les het werk van de kinderen: “We kijken samen naar wat ze hebben gemaakt, vergelijken het met hun eerste ideeën en bespreken hoe ze bepaalde keuzes hebben gemaakt. Waar is het groter, waar is het kleiner? Hoe hebben ze beweging in hun tekening  3D beeld gekregen? Dit proces helpt kinderen niet alleen om kritisch te denken, maar ook om trots te zijn op hun eigen werk.” Het experimenteren is wat de kinderkunstklas zo bijzonder maakt. Kinderen leren dat er niet één juiste manier is om iets te doen, en dat hun eigen verbeelding de belangrijkste motor is. “Als ze bijvoorbeeld naar kunstenaars uit verschillende culturen kijken, leren ze dat er oneindig veel manieren zijn om kunst te maken. Dit opent hun blik en zorgt ervoor dat ze niet vast komen te zitten in één manier van denken.”

Zelfvertrouwen en samenwerking 

Bieke Huls vindt het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin ieder kind zich durft te uiten. “Als een kind onzeker is, zoek ik naar wat ze goed doen en benadruk dat. “  Bieke  heeft de ervaring dat het kan helpen om hen te laten zien wat ze al kunnen en hoe ver ze zijn gekomen. Dat vergroot hun zelfvertrouwen, en na verloop van tijd durven ze steeds meer te experimenteren.” Ook de samenwerking tussen de kinderen speelt een grote rol. Bieke moedigt hen aan om elkaar te helpen. “Als een kind vastzit of niet weet hoe het verder moet, vraag ik: ‘Wie kan er helpen?’ Zo leren ze dat het delen van ideeën en samenwerken inspirerend kan zijn voor hun eigen werk.”

Meer dan alleen kunst

In de Kinderkunstklas draait het om veel meer dan alleen kunst maken. Kinderen leren probleemoplossend denken: elke stap in het creatieve proces is een uitdaging waarbij ze beslissingen moeten nemen.  Welke kleur gebruik ik? Hoe maak ik iets groter of kleiner? Elke keuze helpt hen om hun eigen stijl te ontdekken en kritisch te kijken naar wat ze maken. Een ander belangrijk aspect is het leren uiten van emoties via kunst. Bieke: “Kinderen leren niet alleen hoe ze kleuren en vormen kunnen gebruiken, maar ook hoe ze hun eigen gevoelens kunnen vertalen naar een tekening of 3D beeld. Dit helpt hen om meer grip te krijgen op hun emoties en deze op een gezonde manier te uiten. Kunst biedt hen een veilige manier om te experimenteren met hun eigen gedachten en ideeën.”

Een leerzame en leuke ervaring 

Wat de Kinderkunstklas met Bieke Huls zo bijzonder maakt, is dat het kinderen helpt om hun creatieve grenzen te verkennen op een manier die zowel leerzaam als ontzettend leuk is. Ze krijgen niet alleen de ruimte om hun fantasie de vrije loop te laten, maar leren ook belangrijke vaardigheden die hen hun hele leven van pas zullen komen. En bovenal: het plezier in het maken van hun eigen kunst staat altijd voorop. Bieke vat het mooi samen: “In de Kinderkunstklas gaat het om ontdekken, creëren en groeien.

Elk kind heeft iets unieks in zich, en mijn doel is om dat naar buiten te brengen. Het is zo mooi om te zien hoe kinderen trots zijn op wat ze maken en steeds meer zelfvertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dat is wat de Kinderkunstklas echt speciaal maakt.” Dus wil jij dat je kind op een speelse, creatieve manier nieuwe dingen ontdekt, zich zelfverzekerder voelt en tegelijkertijd heel veel plezier heeft? Meld jouw kind dan hier hier aan voor de Kinderkunstklas!