In the spotlight; Hobo met Nienke Jaarsma
29 november 2024
De hobo is een bijzonder houten blaasinstrument met een karakteristieke klank die vaak wordt omschreven als helder en expressief. Dit instrument, dat zijn oorsprong vindt in de barokperiode, heeft componisten zoals Bach en Vivaldi geïnspireerd om prachtige muziek te schrijven. Naast de bekende hobo bestaan er ook varianten zoals de althobo (Engelse hoorn), jachthobo en zelfs de piccolo-hobo.
Wat maakt de hobo zo uniek? En waarom is dit instrument het lievelingsinstrument van onze docent Nynke? We spraken met haar over haar passie voor de hobo en wat het zo bijzonder maakt om dit instrument te bespelen. Lees verder en ontdek haar verhaal!
Wat maakt het instrument zo bijzonder voor haar?
“De hobo heeft een heerlijke klank, helder en opvallend,” vertelt Nynke. “Het is een instrument dat zo opvalt dat een heel orkest er goed op kan afstemmen. Je kunt er heel romantisch op spelen, zoals in het Adagio uit Bizet’s Symphony in C, maar de hobo doet het ook geweldig in grappige stukken, zoals Rossini’s L’Italiana in Algeri. In filmmuziek blinkt hij uit, bijvoorbeeld in Gabriel’s Oboe. Ik speel ook graag op de althobo. Die heeft een volle, weemoedige klank. Een prachtig voorbeeld daarvan is de negende symfonie van Dvorak.”
Wat zijn de technische uitdagingen bij het hobospelen?
Nynke: “Hobospelen vereist een speciale ademtechniek, omdat het rietje zo klein is en er weinig lucht doorheen kan. In de lessen leer je hoe je je adem goed kunt controleren, zodat het toch heel natuurlijk aanvoelt. Dat rietje wordt van een soort bamboe gemaakt, en ik maak ze zelf. Zo kun je altijd een rietje hebben dat past bij jouw manier van spelen. En als je een paar jaar op les zit, mag je zelf leren om rieten te maken.”
Is de hobo echt zo moeilijk om te leren bespelen?
“Van hobospelen wordt altijd gezegd dat het heel moeilijk is, maar dat valt eigenlijk wel mee”, zegt Nynke lachend. “Als je goed wordt begeleid en weet hoe je het het beste kunt doen, gaat het allemaal vanzelf.”
Zelf aan de slag met de hobo? Meld je dan hier aan voor een proefles.