Bas & Gitaardag: markt, workshops, Rinus Gerritsen, Erwin Java, Crazy Rockers, Leo Blokhuis en Atrium Gitaarorkest

23 februari 2023

De Bas & Gitaardag komt er weer aan! Dit evenement met zowel livemuziek, een livedocumentaire als masterclasses is voor de snaarridders een uitgelezen kans om je skills uit te breiden en nieuwe inspiratie op te doen. Dit jaar is er speciaal aandacht voor de Indo Rock. De Bas & Gitaardag vindt plaats op zondag 23 april in het Atrium, Het Bolwerk en de Noorderkerkzaal.

Programma
12.00 uur – Gitaarmarkt & workshops
12.30 uur – Film ‘Behind the Music: Rinus Gerritsen over 60 jaar Golden Earring’
14.30 uur – Q&A met Rinus Gerritsen
15.00 uur – Deuren Bolwerk Open
15.30 uur – Introductie The Crazy Rockers door Leo Blokhuis
15.50 uur – The Crazy Rockers ft. Rinus Gerritsen & Erwin Java

Foto: Jerrold Mallee Photography


Film ‘Behind the Music: Rinus Gerritsen over 60 jaar Golden Earring’
We starten de Bas & Gitaardag in de Noorderkerkzaal met de film ‘Behind the Music: Rinus Gerritsen over 60 jaar Golden Earring’. Na afloop komt Rinus langs voor een exclusieve Q&A en meet & greet met bezoekers. De film is een twee uur durende registratie van de Behind the Music avond met bassist Rinus Gerritsen in de hoofdrol in een uitverkocht Paard in Den Haag in januari 2020.

Tijdens de live documentaire avond interviewde host en presentator Martin Kuiper Gerritsen op basis van vooraf opgenomen video interviews met Earring-zanger Barry Hay, Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, voormalig Earring-lid Robert Jan Stips en producer Shell Schellekens, die achter de knoppen zat bij de jaren tachtig hits Twilight Zone en When The Lady Smiles. Zij vertelden hun verhaal vanaf groot scherm. In ‘Behind the Music: Rinus over 60 jaar Golden Earring’ neemt Rinus Gerritsen de kijker mee door de fascinerende geschiedenis van de Haagse band die met de hit Radar Love wereldwijd doorbrak.

Muziekmarkt, workshops en optreden Atrium Gitaarorkest
Vanaf 12.00 uur zijn er verschillende activiteiten op het Atriumplein. Zo zijn er verschillende workshops en een optreden van het Atrium Gitaarorkest. Het event wordt compleet gemaakt door een markt en een hapje/drankje. Het complete programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Het Atrium Gitaarorkest bestaat uit gitaarleerlingen van diverse pluimage van kunstencentrum Atrium en het Noord NL Jeugd Gitaarensemble. Dit levert een bijzondere mix op van elektrisch gitaar, basgitaar en klassiek gitaar.

Introductie The Crazy Rockers door Leo Blokhuis
Leo Blokhuis vindt zichzelf meer een muziekliefhebber dan popprofessor, een titel die hem vaak wordt toegedicht. De liefde voor muziek hebben belijdt hij in zijn boeken, radioprogramma’s (op NPO Radio 2 en kxradio.nl), in tv-programma’s, waarvan Top 2000 a Gogo wel de bekendste is, en in het theater. Zijn theaterprogramma’s maakt hij meestal samen met zijn echtgenote Ricky Koole. In 2008 won hij de Pop Media Prijs voor zijn “enorme feitenkennis” en zijn “liefde voor het liedje”.

Optreden The Crazy Rockers ft. Rinus Gerritsen & Erwin Java
The Crazy Rockers uit Den Haag, een van de, of misschien wel de enige, overgebleven bands uit de naoorlogse Indo Rock periode. Samen met onder anderen The Tielman Brothers en The Javalins waren zij de grondleggers van de Indische Rock ‘n Roll muziekstroming, die later door organisatoren werd omgedoopt tot Indo Rock. De band rondom de in Sneek woonachtige Woody Brunings neemt speciaal voor de Bas & Gitaardag twee top gastmuzikanten mee.

Rinus Gerritsen
Rinus Gerritsen is een man die weinig introductie nodig heeft. Samen met gitarist George Kooymans was hij de oprichter van de legendarische Nederlandse rockband Golden Earring en maakte tot aan de opheffing in 2021 deel uit van de groep. Naast muzikant is Rinus ook producer en werkte hij in deze rol onder andere samen met Triggerfinger.

Erwin Java
Gitarist Erwin Java heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance en maar liefst 25 jaar van Cuby & The Blizzards. Na de dood van zanger Harry ‘Cuby’ Muskee was hij in 2012 medeoprichter van King of the World, maar verliet de band om andere uitdagingen aan te gaan. In december 2017 bracht hij zijn eerste soloalbum uit. Naast het toeren met zijn eigen band is Java vaste kracht in de theaterprojecten van Johan Derksen.

Bekijk de complete Atrium-jaaragenda 2022-2023