Nieuwe theaterdocent Lotte Visser: “Geniet ervan om anderen in de spotlights te zetten”

7 oktober 2022

Theaterdocent Lotte Visser is een fris gezicht bij kunstencentrum Atrium. Ze start na de herfstvakantie met cursussen voor peuters, kinderen en jongeren en staat te popelen. “De lessen zijn in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht.”

Nieuw bij Atrium: Kinderspel

Lotte geeft onder meer Kinderspel, een theatercursus voor peuters. De wekelijkse lessen op woensdagochtend beginnen eind oktober. Lotte geeft al een tijdje in Leeuwarden theaterlessen aan kinderen tussen de 2 een 4 jaar oud. “Er komt van alles voorbij aansluitend op wat de kinderen zoal bezig houdt”, vertelt ze. “Misschien vertel ik wel een verhaal over een olifant. Dan gaan we natuurlijk lekker stampen met onze voeten door de modder!” Ouders mogen meedoen. Graag zelfs, zegt Lotte. “Ze krijgen van mij tips en inspiratie om thuis verder te spelen. Voor het kind werkt het ook aanstekelijk als ze zien dat papa of mama in de les meedoet. Maar elk kind mag het op zijn of haar manier beleven. Op een bankje toekijken is prima. Dan kun je ook een hele ontdekkingsreis maken.”

Tekst gaat verder onder de video.

Zoektocht

De 30-jarige Lotte heeft een boeiende zoektocht achter de rug. Geboren en getogen op Terschelling ontwikkelt ze als tiener een passie voor zingen en gitaar spelen. Maar de creatieve mogelijkheden op het eiland zijn beperkt. Als ze achttien is, verhuist Lotte naar Maastricht voor een opleiding tot tolk Frans en Engels. Ze maakt de studie af met de droom om aan de slag te gaan bij het Europees parlement. “Eenmaal in Brussel vond ik het veel te groot. Ik ben ook helemaal geen carrièretype, wat je daar moet zijn.” Tijdens een taalkundige masterstudie in de Belgische hoofdstad valt het kwartje. “Ik sloot mij aan bij een musicalvereniging voor studenten, vervolgens was ik nog maar weinig in de collegebanken te vinden. Theater was wat ik wilde.” Lotte wordt toegelaten bij ArtEZ in Zwolle en studeert in 2020 af. “Ik geef nu lessen, ook op basis- en middelbare scholen, sta de planken of regisseer voorstellingen. Waar ik vooral van geniet, is om anderen in de spotlights te zetten.”

De diepte in

Bij Atrium geeft Lotte ook de cursussen Theatermaken (20 lessen) en Acteren (30 lessen). Theatermaken is op woensdagmiddag en er zijn groepen van kinderen van 7-9 jaar en vanaf 10 jaar. Voor deze leeftijden is er bij Atrium ook KinderMuziekTheater (KMT) met zowel zang, dans als spel. “Bij theatermaken gaan we in kleine groepen veel meer in op het spel”, legt Lotte het verschil uit. “Allerlei aspecten van theater komen aan bod. Hoe sta je op het podium en op welke manieren kun je een personage spelen? We doen allerlei spelvormen waarbij samenwerken erg belangrijk is.” Ook de input, interesses en leervragen van de leerlingen zelf zijn voor Lotte van groot belang: welk verhaal willen zij vertellen? Op welke manier? Bij zowel theatermaken als acteren leer je over verschillende vormen van het theatergenre: beweging, spel, muzikaliteit in alle vormen: dit alles hoort thuis op het podium en is welkom in mijn lessen. Lotte besteedt daarom veel tijd aan het creëren van een veilige omgeving voor iedereen. “Je moet je vertrouwd voelen en respectvol zijn.”

Acteren is op woensdagavond gaat een stap verder, met meer details van het theaterambacht. De groepen zijn ook wat ouder, 12+ en 14+. Aan bod komen onder meer tekstbehandeling, personage-ontwikkeling en improvisatie. “Bij zowel theatermaken als acteren werken we vanaf de tweede helft van het seizoen aan een eindpresentatie”, gaat Lotte verder. “Dit kan alle kanten opgaan, van Roodkapje tot een eigentijdse versie van Hamlet of een door de leerlingen zelf vormgegeven verhaal. Hiervoor kijk ik goed naar ieders leerdoelen en ik probeer de groepen te inspireren met theatervormen die ze nog niet kennen.”

Kinderspel, Theatermaken 1 (7+) en Theatermaken 2 (10+) beginnen op woensdag 26 oktober. Acteren is op woensdag 14 september gestart, maar later instappen is mogelijk. Bij de cursussen is de eerste les een gratis proefles.