zo.24.04

Topzondag met Brouwer’s Akkordeonorkest (en Reinou van der Veen) en RemoliNo

Atrium-docent Reinou van der Veen treedt zondag 24 april met het Brouwer’s Akkordeonorkest op tijdens een nieuwe editie van Topzondag met Koffiegeur. Daarnaast is er in de Noorderkerkzaal (ingang: Atrium) een optreden van wereldmuziekgroep RemoliNo. De Topzondag begint om 11.30 uur en duurt ongeveer een uur. Kaarten zijn te verkrijgen via Theater Sneek.

Brouwer’s Akkordeonorkest

Het Brouwer’s Akkordeonorkest heeft een authentiek karakter en brengt op muzikale en vakkundige wijze een breed repertoire ten gehore. De groep speelt klassieke muziek en volksmuziek. Daarbij wordt op unieke, speciaal ontworpen instrumenten gespeeld, die het geheel een zeer eigen en warme klank geven.

Het orkest werd in mei 1955 opgericht door de bekende accordeon pedagoog Marten Brouwer uit Gytsjerk. Het orkest heette toen ‘Schoolorkest van Brouwer’s Muziekschool’ en bestond uit de beste accordeonisten van al zijn orkesten. De groep werd aangevuld met uitblinkers onder de leerlingen van zijn, over half Friesland verspreide, accordeonschool.

Het orkest verzorgde veel optredens en maakte naast grammofoonplaten een groot aantal radio-opnamen. Brouwer overleed in 1963. Vanaf 1963 had Johan de With de leiding over het orkest. In deze periode heeft hij met veel passie en grote gedrevenheid het orkest gedirigeerd. DIt met één van de belangrijkste uitgangspunten van de grondlegger: zoveel mogelijk originele accordeonstukken; bestaande composities of eigen gecomponeerde muziek. Ook richtte het orkest zich met veel enthousiasme op volksmuziek. Vanaf 2011 staat Tim Fletcher als dirigent voor het orkest en werd het repertoire verder uitgebreid onder andere met arrangementen en bewerkingen van zijn hand.

Wereldmuziekgroep RemoliNo

Speciaal voor deze Topzondag met Koffiegeur maakt RemoliNo een mix van wereldmuziek en muziek van Herman Peenstra.  RemoliNo haalt inspiratie uit onregelmatige ritmes en vurige virtuositeit. Zij zoeken muziek die met totale bezieling gebracht wordt. De muziek heeft een wervelend dansant karakter, afgewisseld met verstilde melancholie. Als ze spelen is het feest!

In het programma wordt zoveel mogelijk afgewisseld. Dit wordt de ene keer gezocht in instrumentatie, de ander keer in ritmische variaties of improvisaties die ter plekke worden bedacht. Dit geeft altijd een extra dimensie aan het optreden. RemoliNo is het Spaanse woord voor wervelwind en dat past als deze groep als een muzikale jas.