Passie erbij in coronatijd: “Muziekles scherpt je brein”

1 februari 2022

Dat de coronacrisis ook creatieve verdieping op kan leveren, ontdekte saxofoonleerling Tineke Postma (58). Zij heeft er een passie bijgekregen, vertelt ze in de nieuwe editie van GrootSneek.

“Tot januari 2020 kon ik geen noot lezen”, vertelt Tineke. Ze moet lachen, want inmiddels kan ze niet stoppen met spelen op haar altsaxofoon. Bij het Atrium krijgt ze les van Edith Bakker. “In april 2020 ben ik begonnen. Ik wilde altijd nog een instrument kunnen bespelen en had me in november 2019 opgegeven voor de kennismakingslessen van het Nij Talint Orkest, waarbij je met anderen instrumenten leert ontdekken.”

“Ik houd van saxofoonmuziek en koos voor de altsax. Het was liefde op het eerste gezicht. Helaas kwam er na vijf bijeenkomsten door de coronacrisis een einde aan. Maar ik vond het zó leuk en wilde graag verder.”

Muziekles scherpt je brein

Tineke kocht een saxofoon en oefende trouw elke dag een half uur. “Ik had alle tijd. Door de lockdown waren sport en andere dingen weggevallen. En ik had geen zin om elke avond op de bank te hangen en te Netflixen. Guus Pieksma van Nij Talint bracht me in contact met Edith en het Atrium.”

Volgens Tineke ben je nooit te oud om een instrument te leren bespelen. “Ik ben 58 en ik geef toe: de uitdaging is iets groter. Maar muziekles scherpt ook je brein. Door de coronamaatregelen waren de lessen even online, dat vond ik een prima oplossing. Edith is ook altijd enthousiast, dan word je dat automatisch zelf ook.”

“Door de lockdown waren sport en andere dingen weggevallen. Ik had geen zin om elke avond op de bank te hangen en te Netflixen.”

Tineke houdt van gezelligheid en vindt het fijn dat ze via het kunstencentrum nieuwe gezichten heeft leren kennen. “Heel andere mensen dan die ik bijvoorbeeld via mijn werk ontmoet. Omdat ik samen spelen ook leuk vind, vroeg ik aan Edith of ik met andere leerlingen een jazzbandje kon beginnen. Zij heeft rondgevraagd bij de docenten en sinds september zit ik in SKATT, samen met een tenorsaxofonist, trompettist, bassist en drummer. We spelen leuke nummers van toen en nu, onder anderen van Amy Winehouse. Hopelijk kunnen we snel ons eerste optreden geven!”

In: GrootSneek, januari 2022

Tineke (rechts) met docent Edith.